Oktober: het begin van het plantseizoen

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Het is de beste maand om nieuwe planten in de grond te zetten en te verplanten. De grond is nog warm na de zomer, waardoor planten op hun nieuwe standplaats alvast nieuwe wortels kunnen maken. Zo zijn de planten goed geaard wanneer straks het voorjaar begint.

De planten
Het is nu de beste tijd van het jaar om nieuwe planten, heesters en bomen te planten. Het scheuren van planten kan tot circa half oktober nog. Daarnaast kunnen de voorjaarsbollen deze maand de grond in en de groenblijvende planten en heesters kunnen verplaatst worden. Planten en heesters die hun blad verliezen kunnen nog niet verplant worden. Hier moet u nog even mee wachten tot alle bladeren zijn gevallen.

Om uw tuin klaar te maken voor de herfst, is het van belang dat u zoveel mogelijk onkruid verwijderd uit uw tuin en borders. Breng vervolgens een laag compost aan in de borders. Dit komt de border volgend jaar ten goede, want dan zal het uitbundig bloeien. Verwijder vervolgens ook de uitgebloeide eenjarigen uit de border. 

De najaarsschoonmaak

In oktober zijn de meeste planten uitgebloeid. Als u in de winter een strakke tuin wilt, is het verstandig dat u een najaarsschoonmaak houdt. Echter kunt u hier ook mee wachten tot in het voorjaar. De gevallen bladeren bieden namelijk de grond een bescherming tegen de vorst. U kunt ook de grond beschermen tegen de komende vorst door het af te dekken met stro of vorstbeschermingsdoeken.

Vier tips om je tuin klaar te maken voor de winter!


Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

De herfst is begonnen en de nachten worden langer en kouder. Gelukkig is er genoeg te doen in uw tuin. U kunt namelijk uw tuin voorbereiden op de winter. Met deze vier tips weet u precies wat u moet doen!

Tip 1. Plant nu de bollen
Het is een goed moment om de bollen te planten. Dan komen de bloemknoppen namelijk precies op het goede moment uit de grond in de lente. Plant deze bollen op een diepte van twee tot drie maal hun doorsnede. Plaats de bol met de punt omhoog en bedek deze met aarde uit de planter. Druk vervolgens de grond goed aan en de bol is geplant!

Tip 2. Snoei de overblijvende planten, struiken en heesters.
Als de heesters geel beginnen te worden is het tijd om ze te snoeien. Het sap van de plant trekt zich namelijk nu terug naar hun wortels. Als u ze niet snoeit, kunnen ze vergaan. Het is dus een goed idee om ze tot ongeveer driekwart terug te snoeien. Dit kan echter wel verschillen, afhankelijk van de soort heester. Laat u daarom eerst verder inlichten voordat u te veel wegsnoeit!

Tip 3. Snoei uw heggen
In de herfst moeten de heggen nog eenmaal gesnoeid te worden, om vochtafzetting te voorkomen. Snoei geen gaten in uw heg; deze groeien in de winter namelijk niet dicht waardoor ze er kaal gaan uitzien. Boombladeren moeten worden verwijderd van de heg, anders krijgt de heg niet voldoende frisse lucht en zon en kan deze gaan rotten.

Tip 4. Verzorg uw gazon goed
De vochtige periode die eraan komt, samen met de lage temperaturen en zwakke zonneschijn hebben zo hun uitwerking op het gazon. Verzorg het gazon daarom nog een keer goed voordat het echte koude weer weer begint. De bladeren die in de herfst op het gazon zijn gevallen moeten worden verwijderd. Maai uw gazon het einde van oktober voor het laatst en zorg dat het gras niet korter is dan 5 cm. 

Vier tips: hoe verplant u een boom?

Vier tips: hoe verplant u een boom?

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Bomen verplanten is een lastige klus, aangezien de wortels overal in de grond zitten. Hoe zorgt u ervoor dat de boom de grootste kans heeft de verplanting te overleven? Met deze tips gaat het verplanten vast lukken!

Tip 1. Verplant bomen die al jaren vast staan niet
De kans dat ze deze verplanting overleven is namelijk nihil. Deze bomen zijn namelijk helemaal geworteld in de grond en zullen een verplanting niet overleven. U kunt beter opnieuw beginnen met een grote, gekweekte boom. Of een jongere boom verplanten.

Tip 2. Verplant de boom in de herfst
De boom is dan namelijk in rust. U kunt het beste eerst een derde deel van de takken terug snoeien en vervolgens de boom ruim uit graven. Maak de kluit zo groot mogelijk, zo’n 2,5 keer de stamomtrek. 

Tip 3. Knoop de kluit in een lap jute of een laken
Zo zorgt u er namelijk voor dat de fijne wortels zo min mogelijk beschadigd worden. Vervoer de plant ook op deze manier. 

Tip 4. Graaf een ruim plantgat
En plant vervolgens de boom. Geef de boom voldoende water, vooral in het voorjaar volgend op de verplanting. Het eerste jaar na het verplanten is de boom gevoeliger voor ziektes en aantastingen. Let daarom goed op uw boom.

Nieuwe en bestaande planten verplanten

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Bijna alle planten groeien met hun wortels in de grond. Ze hebben dus een sterke band nodig met de bodem om op hun plek te blijven staan. Als u uw planten in oktober plant of verplant, is de kans groter dat de plant de winter overleeft dan wanneer u hier langer mee wacht.

Makkelijk te verplanten
Heesters, boompjes en vaste planten kunt u vrij gemakkelijk verplanten. Let er wel goed op dat u de wortels zo min mogelijk aantast. Graaf ze daarom altijd zo ruim mogelijk uit. In oktober heeft u wel het voordeel dat de plant in rust is. De wortels hebben in deze periode de beste kans op een goede hergroei.

De plant moet zich echter wel aanpassen aan zijn nieuwe plek. Dit herstel duurt altijd even. De plant moet weer rekening gaan houden met een andere bezonning en bodemomstandigheden. De minieme haarworteltjes die gesneuveld zijn tijdens de verplanting moeten ook weer aangroeien. Hoe sneller een plant zich herstelt, des te minder kans op schade.

Verzorging na het verplanten
Pas verplante planten kunt u het beste een paar weken goed in de gaten houden. Geef ze extra water en bescherm de grond als nachtvorst is voorspeld. Bescherm de plant tegen de harde wind en let op aantasters. Het is ook belangrijk om grondverbetering toe te passen, door het gebruik van natuurlijke bodemverbeteraars, zoals schelpkalk, kleimineralen, lava of gefermenteerd organisch materiaal in plaats van compost. 

Nieuwe planten
Veel tuinplanten worden tegenwoordig in een pot gekweekt. Dit heeft als voordeel dat het hele wortelstelsel zich in die pot heeft gevormd. De wortels zullen dan ook niet of nauwelijks schade oplopen tijdens het planten