5 tips om de planten in de border te vermeerderen

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Door vaste planten te scheuren of te delen, kunt u deze vermeerderen. Van slechts een vaste plant, kunt u op deze manier tussen de 5 en 20 nieuwe planten maken. Hierbij een paar tips hoe u dit het beste kunt doen.

1. Onderscheid de vaste plant van de andere planten
Een vaste plant zal in de winter bovengronds afsterven. Echter blijft hij onder de grond in rust om vervolgens in het najaar weer te groeien. Dit in tegenstelling tot andere planten, die in het geheel zullen afsterven tijdens de winter.

2. Spit de border los met een spitvork
Doe dit ook wanneer het om een groep vaste planten gaat. Het beste kunt u plant voor plant vermeerderen zodat u niet in de war raakt. Let wel op dat u niet de hele grond om; dat verslechtert namelijk het bodemleven.

3. Steek met een schop de krachtigste scheuten van een plant af
De beste scheuten zitten dikwijls aan de buitenranden van de plant. Als u de plant wil vermeerderen, zullen deze stekken dat het beste doen. Gooi het hart van de vaste plant op de composthoop. Deze heeft u niet meer nodig. Maak planten van dezelfde grote en controleer of de plant beschikt over voldoende groeipunten.

4. Verbeter de bodem en plant de gescheurde planten in
Voor het inplanten van de gescheurde planten de bodem verbeteren met schepkalk, mestbest, vulcamin, edasil en organisch materiaal. Na het inplanten de hele border bedekken met mulchmateriaal met blad, stro of de plantenresten van de border.

5. Scheur de planten om de zes jaar
Na zes jaar is namelijk de grond in de border ook aan verversing toe. Planten vermeerderen wordt meestal in het najaar gedaan (september/oktober), maar zou ook prima kunnen in het voorjaar (maart/april). Een voordeel als u het in september doet, is dat de plant bovengronds nog niet geheel is afgestorven. Hierdoor kunt u precies zien wat u doet.

De moestuin zaaien in het najaar

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:


In het najaar is het de perfecte tijd om nieuwe gewassen te zaaien in de moestuin. Tevens is het de tijd om de laatste gewassen uit de moestuin te halen.

Overwinteringsteelten
U kunt ook experimenteren met overwinteringsteelten. U zaait dan in het najaar in plaats van het voorjaar. De zaden komen dan net gekiemd de winter door en nemen hierdoor een voorsprong in de lente. Een koude winter is hiervoor echter wel een vereiste. Andere nadelen die kleven aan zaaien in het najaar is dat u moet opletten op muizen, slakken, te veel vocht en uitdrogende vorst.

Zaaien
De gewassen die u kunt zaaien in september zijn erg divers. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet;

  • Sla
  • Tuinkers
  • Winterkers
  • Raapsteel
  • Mosterd
  • Erwt
  • Tuinboon
  • Wortel
  • Peterselie
  • Koriander
  • Dille

Sla zaaien
Sla wordt het meest gezaaid in het najaar.  Er zijn bepaalde winterrassen die u kunt zaaien, bijvoorbeeld wintersla. Veldsla en snijsla kunnen in september prima gezaaid worden.

Oogsten
De gewassen die u nu moet oogsten uit uw moestuin zijn radijs, rucola, koolrabi en erwten.

5 tuintips voor september

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

In september wordt het rustig in de tuin. Maar wat valt er allemaal te doen? Schoon de borders op, bezoek kwekers en plant nieuwe planten. Met deze vijf tips verveelt u zich in ieder geval niet in de tuin!

1. Planten in de siertuin
September is dé maand om vaste planten in de tuin aan te planten of te vermeerderen. De grond is namelijk nog voldoende opgewarmd waardoor wortels zich goed in de grond verankeren.

2. Zaai het gazon
Het gazon groeit rond deze tijd nog steeds en zou regelmatig moeten worden afgemaaid. Tevens is het een goed idee om in deze maand gazon (op)nieuw te zaaien.

3. Plant bloembollen
Vanaf eind deze maand is het weer tijd om voorjaarsbloemen te planten. Denk hierbij aan tulpen, narcissen en krokussen. Hoe diep je de bol moet planten, hangt af van hoe groot de bol zelf is. De maatregel is in ieder geval, dat je de bol drie keer zijn eigen lengte diep plant.

4. Moestuin oogsten
Veel vruchten mogen geoogst worden zoals de courgettes, tomaten, pepers, paprika’s, komkommers etc. Voorzie de lege percelen vanaf eind deze maand van een laag stalmest. Dit komt de grond ten goede in de winterperiode.

5. Verzorg de vijver
Leg je in september een vijver aan, voorzie deze dan van voldoende zuurstofplantjes. Dit voorkomt algen. Wat ook verstandig is om te doen, is een net over uw vijver heen hangen. Dit zorgt ervoor dat vallende bladeren niet op het wateroppervlak belanden.

De vaste plantenborders (her)inrichten

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Uw borders kunnen op verschillende manieren ingericht zijn of worden. De uitdaging van elke tuinier is een border in te richten met goede planten die zo lang mogelijk en op het juiste tijdstip blijven bloeien.

De border opbouwen
Een kenmerk van een vaste plantenborder, is dat deze is opgebouwd uit een aantal rijen planten. Deze planten hebben over het algemeen een ongelijke hoogte. Echter staan achteraan wel de hoogste planten, zodat vooraan de wat kleinere planten ook nog prima te zien zijn. Voor de achterkant van de border kunt u het beste een neutrale achtergrond gebruiken. Hierbij kunt u denken aan een haag of een schutting.

Benodigde planten
Hoeveel planten u nodig bent hangt af van hoeveel grond u heeft en wilt beplanten. Gemiddeld genomen kunt u zeven planten kwijt op een vierkante meter. Echter kunt u logischer wijs minder grote planten kwijt op hetzelfde stuk. Zorg voor zowel bij kleine als grote planten, dat ze genoeg ruimte hebben. Per plant kan verschillen wat genoeg is. Hou hiermee rekening tijdens het planten. Planten die een groot stuk van de bodem bedekken zetten wij liever dichtbij elkaar neer. Dit zorgt ervoor dat u vanaf het begin al weinig onkruid hoeft te wieden.

Siergrassen
Bij de herinrichting van uw vaste plantenborders kan het ook mooi zijn om siergrassen te combineren met bloeiende vaste planten. Op deze manier krijgt u meer dynamiek en kleur in uw tuin in het najaar.

Heeft uw grond een slechte afwatering?

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Een tekort of overschot van water voor uw tuin is niet goed. Dit zorgt er namelijk voor dat planten afsterven. Al hoewel het tekort van water snel kan worden opgelost, is dit met een overschot wat moeilijker. Een goede afwatering is belangrijke stap om het probleem op te lossen.

Grondwaterniveau
Ligt uw tuin op grondwaterniveau? Dan is er een hoog percentage klei, slib of fijn zand. Dit heeft tot gevolg dat er weinig of geen ruimte is tussen de sedimenten, waardoor het water niet (of nauwelijks) kan wegzakken.

Harde dichte bodemlaag
Uw tuin kan ook een harde dichte bodemlaag hebben wat ervoor zorgt dat het water niet goed wegvoert. Dit kan komen, doordat u voor een langere periode alleen de bovenste laag van uw grond heeft gespit. Onder deze bovenste laag is waarschijnlijk een hardere, ondoordringbare laag ontstaan, waar het water niet doorheen kan komen.

Natuurlijke dichte laag
Op een plaatsen waar natuurlijke gesteente (of funderingen) onder uw tuin liggen kan water ook niet worden afgevoerd. In Nederland liggen veel tuinen op grondwaterniveau en dit is hier dan ook een groot probleem.

Wat is de oorzaak van de slechte afwatering in uw tuin?
Als uw tuin een slechte afwatering heeft, is dat u zelf waarschijnlijk allang opgevallen. Maar waardoor heeft uw tuin een slechte afwatering? De oorzaak hiervan is gemakkelijk zelf vast te stellen. Graaf een put in uw tuin met een diepte van 1,2 meter en een doorsnede van 1,0 meter.

De kleuren van de zijkanten van de put, zullen laten zien wat de oorzaak is. Een kenmerk van een grond die water goed afvoert, is dat het donkerbruin zal zijn en dat het van het oppervlak naar onderen steeds lichter wordt van kleur. Mocht er grijs doorheen zitten, dan toont dit aan dat de grond soms het water niet goed afvoert (dit gebeurt waarschijnlijk alleen in natte winters). Als de grond van uw tuin geheel grijs of blauwgrijs is, voert het water heel slecht af. Zwarte lagen organisch materiaal duidden ook op een slechte afvoer.

Zo krijgt u het gazon snel zaaiklaar!

Zo krijgt u het gazon snel zaaiklaar!

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:
Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Mocht u een nieuw gazon willen aanleggen, dan is het verstandig om de grond om te spitten of te frezen. U kunt namelijk niet zaaien, wanneer de grond niet bewerkbaar is. Als u zelf gaat spitten kost dit veel meer tijd en moeite. Met een frees wordt de grond door elkaar geroerd. Hierdoor is de grond gelijk zaaiklaar.

De voordelen van het frezen
Er zitten veel voordelen aan frezen. Zo maakt u de grond gemakkelijk bewerkbaar en maakt u het onkruid stuk. Hierdoor krijgt u een mooi en schoon veld. Met frezen brengt u tevens veel zuurstof in de grond wat ervoor zorgt dat het zaaien of het poten van verschillende zaden gemakkelijker wordt. De kleine worteltjes kunnen namelijk makkelijk de grond in, op zoek naar water en voedingsstoffen. Als u wilt dat uw gazon of moestuin er mooi uit komt te zien, is frezen dus een vereiste.

Onkruid
Voordat u begint met frezen, kijk dan eerst de grond na op onkruid waarvan u niet wilt dat het gefreesd wordt. De paardenbloem heeft bijvoorbeeld een erg lange penwortel in de grond. Wanneer u deze gaat vrezen, zal de lange penwortel vermaalt worden en zich op deze manier vermeerderen. Haal daarom dit soort onkruid er eerst met de hand uit. Ander onkruid kunt u gewoon laten staan. Als u dit vermaalt sterft het namelijk vanzelf af.

Let op!
Het frezen van de grond kan nadelig zijn voor de bodemstructuur als er onder natte omstandigheden gefreesd wordt. Dan is het verstandiger dat u even wacht met frezen, of de grond gaat omspitten.

Tips voor het gras zaaien

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

In de meeste Nederlandse tuinen is het wel te vinden: een gazon. Het is de groene basis voor elke tuin. Wanneer u een mooi gazon wilt, is het van belang dat u in de goede periode gaat zaaien. Hierbij een paar tips over het zaaien!

Zaaien in het voorjaar
U kunt vanaf begin april, mits de bodemtemperatuur boven de 10°C is, uw gras gaan zaaien. Dit geldt voor zowel een nieuw gazon als het doorzaaien van een bestaand gazon. Voor april is de temperatuur de laag waardoor het zaad niet in de grond kiemt.

Ontkiemen
Als de bodemtemperatuur goed is zal het graszaad dus ontkiemen. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur echter niet zo snel stijgen en kan het ontkiemen wat langer duren. Het is van belang om de grond vochtig te houden, tot het graszaad mooi is ontkiemd. Wanneer u dit niet doet, is het gevaar aanwezig dat het graszaad niet gaat ontkiemen.

Zaaien in het najaar
Bent u vergeten te zaaien in het voorjaar? Geen enkel probleem. U kunt namelijk ook uw gazon herstellen in het najaar. Dan is de bodemtemperatuur nog relatief hoog en voldoende vochtig. Dit geldt ook voor de aanleg van een nieuws gazon. Bij normale weersomstandigheden, kunt u in de maanden augustus, september en oktober nog prima zaaien. Let er wel op dat de nachttemperatuur in het najaar niet te laag is. Een voordeel is wel wanneer u het in het najaar zaait dat u veel minder last heeft van onkruid dan in het voorjaar. Tevens kost het vochtig houden van het toekomstige gazon minder moeite, omdat in het najaar er regelmatig buien vallen.

De afwatering van uw tuin verbeteren

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Als uw grond een slechte afwatering heeft, brengt dit veel nadelen met zich mee voor uw tuin. Het is dus van belang dat u de afwatering van uw tuin verbeterd. Dit komt niet alleen ten goede voor uw gazon, maar ook voor andere bloemen, planten en gewassen.

De oplossing
Afhankelijk van wat de oorzaak is, zijn er verschillende oplossingen om het probleem op te lossen. De oplossingen voor uw grond kunnen zijn;

  • Spitten
  • Verticale drains
  • Drainagesysteem

Spitten
Als er tijdens het afgraven van de put in uw tuin om te ontdekken of u een slechte bodem had al water in de put begon te lopen, dan is spitten voor uw tuin de oplossing. Let goed op waar het water vandaan komt als u een put graaft. Als er water vanaf een bepaalde hoogte de put in loopt, dan is er waarschijnlijk een harde laag ontstaan. Dit probleem is eenvoudig op te lossen; spit in de toekomst gewoon wat dieper of maak gebruik van een frees.

Verticale drains
Het aanbrengen van drains is een eenvoudige taak wat het probleem kan oplossen. Maak gaten van 15 centimeter breed die zo diep zijn als het grondwater. Dit is ongeveer op diepte van 80 centimeter. Vul deze gaten met grof en water doorlatend materiaal. Schelpen, grond of split zijn hier perfect voor. Het teveel aan water zal door deze drains naar beneden stromen. Wel zal kleigrond er meer nodig hebben dan zandgrond.

Drainagesysteem
Een wat moeilijkere methode om de afwatering van uw tuin te verbeteren, is het aanleggen van een drainagesysteem. Bij deze methode worden kunststofbuizen ingegraven waar gaatjes inzitten. Deze buizen worden ingewikkeld in doeken die waterdoorlatend zijn. Deze buizen worden ongeveer op 50 a 80 centimeter diep gelegd. Om de vijf meter dient zo’n buis te worden ingegraven. Leg op de buizen water doorlatend materiaal (zie hierboven) en u kunt ze ingraven. Het overtollige water wordt op deze manier ook weggevoerd. [/su_column][/su_row]

Onderhoud aan borders

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Het onderhoud aan borders behoort eigenlijk tot het doorlopende onderhoud. Het is van belang om elke maand weer onkruid te verwijderen.  Het onderhoud aan borders bestaat vooral uit het weghouden van onkruid. Wanneer u uitgebloeide bloemen wegneemt en planten opbindt, krijgt u eerder onkruid in de tuin waardoor voorkomen lastig wordt. Heeft u planten die mooie vruchten voorbrengen, dan hoeft u de uitgebloeide bloemen niet weg te nemen (b.v. Iris). 

Onkruid wieden
In een natuurlijk tuin is onkruid een apart verhaal; onkruid bestaat eigenlijk niet. Het zijn eigenlijk allemaal planten die op plekken groeien waar je ze niet wilt hebben, die kun je gemakshalve als onkruid aanduiden. Wat we dan doen is sowieso nooit spitten of schoffelen. Wat we doen is wieden. Waarom? Omdat je heel nauwgezet planten weghaalt, of de zaailingen weghaalt die je niet wilt. Dat is van belang omdat je zo de natuurlijke diversiteit die op plekken ontstaat, een kans geeft. En de planten die je erin hebt gezet niet beschadigd met allerlei gereedschap. Gevolg is dat wieden een leuk klusje is; in plaats van onkruid uit te roeien ben je bezig om je tuin vorm te geven. Dat is waar het met natuurlijk tuinieren onder andere om gaat.  Lees ook: Onkruid wieden, zo doe je dat!

Opbinden van planten
Het opbinden van planten doet u alleen wanneer het nodig is. Door onstuimig weer zoals wind en regen kunnen sommige planten omvallen en beschadigen. Dit wil je natuurlijk niet. De oplossing is gemakkelijk: zorg voor goede ondersteuning door plantensteunen te plaatsen.  Een plantensteun is handig te gebruiken om verschillende planten omhoog te houden, ondanks het gewicht en de weersomstandigheden. Er zijn verschillende soorten plantensteunen zoals bogen, groeirasters, klimrekken en steunringen. Elke steun heeft een eigen specialiteit. Een groeiraster is b.v. zeer geschikt voor het beschermen van jonge planten en een boog is zeer geschikt voor het creëren van een boog vol rozen. Lees ook: Planten optimaal ondersteunen

Tweede bloei
Een tweede keer bloeiende planten moeten zodanig worden afgesneden, dat er voldoende loof voor het vormen van nieuwe knoppen over blijft. Soorten die een nabloei geven moeten vaak tot het wortelrozet worden ingenomen. Wilt u bomen en struiken snoeien om ze een beetje in toom te houden? Dan is dit de beste periode om te snoeien. Denk hierbij ook aan fruitbomen. Wanneer fruitbomen in de winter gesnoeid worden, reageren vaak in het voorjaar heel fel en heftig met nieuwe takken. Dit komt omdat dit de krachtigste groeiperiode is. Hierdoor krijg je onevenwichtige bomen met zogenaamd waterlot. Het komt de vruchtzetting en de vorm van de boom niet ten goede. Lees ook: Zo verklein je de kans op waterlot

Tips voor een gezond gazon

Ik nodig u uit om uw vragen te stellen en uw wensen te delen. Neem vrijblijvend contact met mij op:

Gerd van Helden
06-53235398
gerd@natuurtuin.nl

Zie ook:

Wilt u een mooi groen gazon in de tuin? Door het juiste onderhoud geniet u optimaal van uw gazon. Hierbij een paar tips voor het grasmaaien.

Het materiaal: de grasmaaier
Gebruik een scherpe grasmaaier die het gras scherp af kan snijden. zo krijgt u een strak gazon. Bij sommige grasmaaiers is de maaihoogte in te stellen, zo voorkomt u dat u het gras te kort maakt of te lang laat.  Voer elk jaar (in het voorjaar) onderhoud uit bij uw grasmaaier of breng hem weg naar een specialist, zodat het snijblad o.a. weer scherp gemaakt kan worden indien nodig.

Het grasmaaien
Maai het gazon wekelijks in de periode van maart t/m oktober. In het naseizoen is om de week voldoende.  Maai het gras niet te kort en houdt het niet te lang. Bij te kort maaien kunnen er kale plekken ontstaan omdat sommige grassoorten geen nieuwe uitlopers meer aanmaken. Wanneer u het te lang laat kunnen grove grassoorten de fijne overwoekeren, waardoor ook kale plekken kunnen ontstaan. De ideale maaihoogte is 3 centimeter.

Het grasafval
We krijgen wel eens de vraag, wat te doen met het gras? Alles opharken of laten liggen? Wanneer u het laat liggen zorgt u voor natuurlijke bemesting van het gazon. Dit is vooral waardevol bij een droog weer. Wanneer het gras nat wordt kan het gaan samenkoeken en schimmelen. Bij nat gras kunt u het grasafval beter bij elkaar harken en op de composthoop gooien.

Tip
Gebruik een (klassieke) kooimesmaaier (zie afbeelding) in plaats van de (moderne) cyclomaaier. Waarom? Met een cyclomaaier scheur je met een hoge snelheid het gras kapot waardoor het gras minder snel zal herstellen. Met een kooimesmaaier wordt het gras eraf gesneden en dit is beter voor het herstel. Vergelijk het maar eens met een snij- of scheurwond in je hand. Bij gras werkt het net zo. Daarnaast kun je met een kooimesmaaier de hoogte nauwkeuriger instellen, o.a. door het ondermes. De cyclomaaier slaat “in het wilde weg” en is gevoelig voor hobbels, waardoor het gras minder strak gemaaid wordt.